Hoe word jij een bruisende mama?

Hoe word jij een bruisende mama?

 (ook zonder picture perfect gezin)

Huilen, huilen, huilen. Wat doe je als het huilen van je baby maar niet stopt? Daar liep ik voor de zoveelste keer achter mijn fantastische nieuwe kinderwagen met daarin mijn brullende mannetje in zijn superschattige blauwe pakje. Ik liep over de dijk, het zonnetje scheen prachtig over het water en om mij heen waren hardlopers en watersporters aan het genieten in de buitenlucht. Ik niet. Ik liep met opgetrokken schouders en spanning op mijn kaken mijn eigen tranen te verbijten. Het was weer niet gelukt om relaxed op stap te gaan.

 

Als dromen over het moederschap niet uitkomen

 Had jij tijdens je zwangerschap prachtige dromen over jouw baby? Ik wel!  Ik droomde van lange wandelingen achter de kinderwagen. Maar elke keer zodra we de straat uit waren begon het huilen. Parasol, babyzonnebril, draagdoek (heel ontspannen, een misthoorn in je oor..), doktersbezoek, niets maakte verschil. Maar heb je het wel geprobeerd, mijn dochter moppert ook wel eens in de wagen, zei mijn vriendin. Oké, ik stel me aan dacht ik. En daar ging ik weer, met brullende baby in de wagen. Relaxte moeders, relaxte kinderen, zei mijn nicht. En weer ging ik op stap, heel hard proberen om relaxed te zijn.

 

Alles geprobeerd maar niets lukt, ik voel me een slechte mama

 Als je net moeder bent geworden kom je voor heel wat uitdagingen te staan. Mijn uitdaging was onder andere het pittige temperament van mijn mannetje. Aan wilskracht en ideeën ontbrak het mij niet. Ik wilde zo graag een relaxte mama zijn maar ik kreeg er geen grip op en ging enorm twijfelen aan mijzelf. Stel ik mij aan? Valt het wel mee met het huilen? Komt het door mij? Maar dat mijn mannetje het niet fijn vond in de kinderwagen had helemaal niets met mij te maken. Hij vond het saai en slapen, dat deed hij alleen in zijn bed en dat liet hij merken ook! Voor welke uitdagingen sta jij? Slecht slapen, problemen met de voeding, je eigen lijf dat nog aan het herstellen is of misschien wel alles tegelijkertijd?  Allemaal dingen waar je geen invloed op hebt. En toch kan jij er echt wat aan doen!

Krijg weer grip op je leven

 Mijn strategie van doorzetten, mezelf streng toespreken en het steeds opnieuw proberen bleek niet te werken. Hoe pak jij jouw uitdagingen aan? Een mooi hulpmiddel is de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Deze cirkel kan je helpen om je bewust te worden van de dingen waar jij geen invloed op hebt aan de ene kant en aan de andere kant laten inzien waar jij wel invloed op hebt. Waar jouw mogelijkheden liggen om jouw situatie te verbeteren.

 

Acceptatie

De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid bestaat uit twee cirkels, de Cirkel van Betrokkenheid en daarin de Cirkel van invloed. In de Cirkel van Betrokkenheid staan alle dingen om je heen die van invloed zijn op jou, waar jij in meer of mindere mate bij betrokken bent maar waar jij geen invloed op hebt. Je kan denken aan de gebroken nachten, je eigen herstel of het temperament van je kind. Op de aspecten in de Cirkel van Betrokkenheid heb je geen of nauwelijks invloed. Je baby slaapt niet door, wat je ook probeert. Het huilen stopt maar niet ondanks al jouw zorg en liefde. Ken jij het gevoel dat je keihard aan het werk bent maar dat het niets oplevert?

 

Juist door te stoppen met hard werken ontstaat ruimte voor verandering

 Wanneer jij je richt op zaken waar je geen invloed op hebt ben je steeds bezig om problemen op te lossen. Daardoor heb je minder tijd voor de dingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen.  Je kunt jezelf aanleren om anders om te gaan met de uitdagingen die je tegenkomt als mama. Richt je op de dingen waar je wel invloed op hebt. Dit geeft positieve energie en jij vergroot je invloed.

Je bent bijvoorbeeld betrokken bij het huilen van je zoon in de kinderwagen, ook wanneer je zelf de behoefte hebt om eropuit te gaan. Maar je hebt zelf geen invloed op zijn ongemak in de kinderwagen. Hoe los je dit op? Je kunt bijvoorbeeld je ouders vragen om wekelijks een uur op te passen zodat jij lekker naar buiten kunt. Je kunt afspreken dat als je partner thuiskomt jij een wandeling gaat maken. Of vriendinnen bij jou thuis uitnodigen. Deze oplossingen passen  in de binnenste cirkel: de Cirkel van Invloed. Hierbinnen kun je wél invloed uitoefenen. In deze cirkel wil je vooral zijn, want alleen dan kun je zelf iets aan de situatie veranderen. Wat heb jij nodig en waar zie jij mogelijkheden?

 

Blijvend genieten met je kind, misschien anders dan in je dromen, minstens zo leuk

 De zorg voor een baby is echt niet altijd zo romantisch als jij je dat had voorgesteld. Herken je dit? Als je kunt accepteren dat sommige dingen nu eenmaal zo zijn en je richt op alle dingen die wel kunnen maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

En  zo snel als het ritme van je baby verandert, zo snel kunnen ook jouw mogelijkheden zomaar ineens veranderen. Voor mij kwam dat moment toen mijn mannetje mee mocht op de fiets. Voorop bij mama viel van alles te zien en te beleven. Eindelijk konden we samen op avontuur!  Met vier jaar propte ik hem nog steeds in het voorzitje. Knietjes klem onder het stuur. En toen ontdekte ik het zadeltje dat je voorop je stang kunt monteren, uitgevonden voor mama’s zoals ik! Inmiddels is mijn mannetje acht jaar en nog steeds maken wij samen de stad onveilig op de fiets!

 

Herken jij jezelf in deze blog en heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op via info@bruismamacoach.nl.

 Herken jij iemand anders in deze blog? Deel ‘m gerust!