Constant voldoen aan alle verwachtingen als mama

3 MANIEREN OM JE EIGEN WEG TE GAAN

De fantastische mama

Liefdevol, rustig, geduldig een veilige haven. Aan de keukentafel kan alles worden besproken en bij verdriet is er troost en een luisterend oor. Maar ook ondernemend, grappig en chaotisch. Het maakt niet uit dat je twee verschillende sokken draagt en in de woonkamer bouwen we hutten en we besluiten spontaan dat we lekker patatjes eten in de hut.

 

Zo’n mama zou ik worden. Ja, mijn kinderen zouden een fantastische moeder krijgen. Niet zo’n zeurende moeder die alleen nog maar over haar kinderen praat maar één die toffe dingen doet.

 

 Hoe ziet jouw plaatje van een goede mama eruit?

Wat zie je? Wat voel je? Heerlijk, het klinkt als een fantastische feelgood-film! Maar als je goed tussen de regels doorleest is het één grote berg overtuigingen over hoe een goede moeder hoort te zijn. Wanneer alles goed gaat zorgen overtuigingen voor rust en richting. Superfijn! Maar soms komen jouw overtuigingen over het moederschap niet helemaal overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Ja, ik spreek uit ervaring…  Waar in mijn werk als juf mijn kracht lag in mijn rust was ik thuis helemaal niet altijd rustig wanneer ik mijn kleine huilende mannetje voor de zoveelste keer niet getroost kreeg. En wanneer mijn man van voetbalwedstrijd naar golfbaan wilde in het weekend zei ik ja omdat ik niet wilde zeuren. Maar vanbinnen schreeuwde ik nee. Ik wilde niet weer alleen wilde zijn met een huilende baby.

Dit hoor ik ook terug bij de mama’s die ik spreek. Altijd klaarstaan voor anderen maar stiekem de behoefte voelen dat een ander ook eens klaarstaat voor jou. Thuis de boel alleen draaiende houden omdat je man weg is voor werk en hobby. Want jij draait nergens je hand voor om. Maar ondertussen niet werken aan je eigen bedrijf omdat je daar niet meer aan toekomt. Als je moeder bent geworden kunnen je eigen overtuigingen je behoorlijk in de weg zitten. Hoe zit dat bij jou?

 

Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen bepalen wat we als oorzaak van onze ervaringen en daarmee als de waarheid zien. Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Gebaseerd op wat je hebt meegemaakt en welke betekenis dit voor jou heeft gehad. In plaats van objectief te kijken naar het hier en nu evalueren we wat we meemaken onbewust aan de hand van wat we eerder hebben meegemaakt en onze aan overtuigingen. Overtuigingen zijn diep geworteld in de waarden van mensen, zijn zeer bepalend en sturen het gedrag.

 Op deze manier vorm jij je eigen wereldbeeld. Dit wereldbeeld is belangrijk om te kunnen functioneren. Zonder dit wereldbeeld zou je bijvoorbeeld telkens weer opnieuw moeten leren dat jij je aan vuur kunt branden .

Onze overtuigingen ervaren we als de waarheid en vormen daarmee de basis voor ons dagelijks leven. Ze kunnen je de kracht geven om dingen aan te pakken maar ze kunnen je ook flink belemmeren en je beperken in je doen en laten.

 

Waar komen je overtuigingen vandaan?

Overtuigingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Ze kunnen tot stand komen tijdens je kindertijd door de opvoeding, de omgeving en cultuur waarin je opgroeit. Je creëert je overtuigingen door vanuit je ervaringen, van de manier waarop we naar de wereld kijken en wat we van anderen zien te generaliseren.

Daarnaast worden overtuigingen gecreëerd door steeds weer te voldoen aan verwachtingen van mensen die belangrijk voor ons zijn. Als kind geloof je wat een ander over je zegt. Je weet nog niet hoe je dat kan toetsen en op waarde kan schatten. Ook steeds weer terugkerende ervaringen kunnen jouw overtuigingen  voeden. De overtuigingen die je hebt opgedaan tijdens je kindertijd kunnen heel hardnekkig zijn.

 

Hoe overtuigingen jou in de weg zitten

Als je mama bent geworden kunnen deze overtuigingen als uit het niets weer opploppen. Wanneer jouw moeder vroeger altijd voor iedereen klaarstond kan de overtuiging zijn ontstaan dat een moeder zichzelf hoort weg te cijferen. Of wanneer je als kind altijd hebt gehoord dat jij je niet moet aanstellen  kan het zijn dat jij jezelf een slechte moeder vindt als je het even niet meer weet.

Als mama van jonge kinderen ben je vaak moe en kom je soms voor flinke uitdagingen te staan. Soms weet je het gewoon even niet meer. Vermoeidheid en radeloosheid  maken je extra ontvankelijk voor de invloed van anderen. De verpleegkundige van het consultatiebureau die zegt hoe belangrijk borstvoeding is voor je baby. Je schoonmoeder die vindt dat jouw peuter gewoon in zijn eigen bed moet slapen. Of alle picture-perfect plaatjes op social media van gelukkige gezinnen met ondernemende mama’s die precies dat laten zien wat jij ook wel zou willen. Herken jij dit?

 

Wat een ellende. Maar het mooie van overtuigingen is dat ze niet vaststaan. Dé waarheid bestaat helemaal niet. Het is maar net hoe jij ernaar kijkt. Overtuigingen kun je veranderen. Hoe dan?

 

Manier 1: voor rust en overzicht in je hoofd

Het helpt wanneer jij je eigen gedachten leert kennen. Mediteren is daarbij een mooi en eenvoudig hulpmiddel. Mediteren?! Zweverig gedoe! Toen ik ermee begon maakte ik het belachelijk. Maar inmiddels heb ik ervaren dat het helemaal niet zweverig is, eerder het tegenovergestelde. Door te mediteren laat je je gedachten langskomen zonder erin mee te gaan. Je krijgt overzicht over wat je bezighoudt en dat creëert rust in je hoofd. En dit hoeft helemaal niet dagelijks een uur lang bovenop een berg. Als het jou lukt om 5 minuten vrij te maken op een dag dan draagt dit al bij. Ook als het twee maar twee keer per week is.

 

Manier 2: je lijf vertelt je wat jij wilt

Luister goed naar je eigen lijf. Belemmerende overtuigingen roepen spanning op in je lijf. Je hartslag gaat omhoog, je maag gaat draaien, negatieve gedachten draaien rond in je hoofd, spanning op je kaken. Als echte mensen willen we weg van deze nare gevoelens. Maar juist door er even bij stil te staan en goed te voelen wat je voelt in je lijf ontdek je waar je weerstand tegen hebt Je lijf laat duidelijk merken dat deze situatie niet fijn is. Zie de signalen dan ook als een waarschuwing dat het tijd is voor verandering. Dat het tijd is om naar jezelf te luisteren. Wanneer dit gebeurt op een onhandig moment, wat meestal het geval is met een baby of een peuter naast je, leg dan alleen je hand op de plek van de onrust en luister even kort naar de gedachten in je hoofd.

 

Manier 3: kies voor passende en positieve overtuigingen

Wanneer je weet tegen welke belemmerende overtuigingen je aanloopt is het tijd om je eigen gedachten uit te dagen. Want overtuigingen zijn niet de waarheid. Pak pen en papier en stel jezelf de volgende vragen:

      -        Is dat echt waar?

-        Is dat altijd zo?

-        Wat zou ik hierover tegen een goede vriendin zeggen?

-        Waarom moet dat?

-        Van wie moet dat?

-        Is het ook wel eens niet zo?

-        Wat levert deze overtuiging mij op?

 

-     Wat zou er gebeuren als ik deze overtuiging niet meer had?

 

Wanneer je merkt dat jouw oude overtuigingen niet de waarheid zijn kun je de eerste stappen zetten om te veranderen. Buig je belemmerende overtuigingen om in positieve overtuigingen die passen bij jou. Wat goed is voor een ander is niet per se goed voor jou. Positieve overtuigingen geven je de vrijheid en de ruimte om mogelijkheden te creëren die passen bij jou en je gezin. Trek twee verschillende sokken en je stoute schoenen aan en ga ervoor. Ik ben ervan overtuigd dat jij dat kan!

Herken jij jezelf in deze blog en heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op via info@bruismamacoach.nl.

 

Herken jij iemand anders in deze blog? Deel ‘m gerust!