· 

Klaar met zelfopoffering?

6 tips om jouw behoeftes centraal te stellen als een man, maar dan beter!

Ja, jij wilt de kinderen na het eten wel naar bed brengen zodat je man een potje padel kan spelen met zijn vrienden. Jij bent die lieve zorgzame moeder en ook die toffe partner die haar man een leuke avond met zijn vrienden gunt en niet zeurt. Met een baby op je arm en een peuter die alle kanten op wilt behalve naar bed, loop je de trap op terwijl je onderweg gelijk de was van de trap vist waar je man tien minuten daarvoor nog vrolijk overheen gestapt is.

Als de kinderen in bed liggen vouw je nog even de was op. Speentje erin stoppen. Bestel je online een cadeau voor de verjaardag van je schoonmoeder. Nee, er zit geen monster onder je bed. En ga je op zoek naar nieuwe broeken voor je peuter want hij heeft alleen nog maar broeken met gaten. Wanneer je man thuiskomt, ploffen jullie samen op de bank. Hij vol energie. Jij geïrriteerd…

De volgende dag op je werk deel jij je ongenoegen met je medemama collega’s bij het koffieapparaat en blijkt het daar precies hetzelfde te gaan!

 

Zelfopoffering

In onze samenleving worden vrouwen vaak geprezen om hun vermogen tot zelfopoffering en het stellen van de behoeften van anderen boven die van henzelf. Het vermogen om jezelf weg te cijferen voor het welzijn van anderen is een kwaliteit, maar het kan ook een valkuil worden als het leidt tot het negeren van je eigen talenten en behoeften. Grappig genoeg kunnen vrouwen op dit gebied iets leren van mannen, die over het algemeen beter zijn in het behouden van een balans tussen zelfopoffering en zelfzorg.

 

Powervrouwen

Zelfopoffering is op zichzelf geen negatieve eigenschap is. Het getuigt van empathie, zorgzaamheid en een verlangen om anderen te helpen. Vrouwen hebben historisch gezien vaak de rol van verzorgers en ondersteuners op zich genomen, zowel binnen het gezin als in de maatschappij. Dit heeft bijgedragen aan hun sterke sociale banden en de opbouw van gemeenschappen. De bereidheid om anderen voorrang te geven en te ondersteunen is een onwijs mooie eigenschap die niet verloren mag gaan.

 

Niet egoïstisch, wel jezelf serieus nemen

Alleen wanneer zelfopoffering de overhand neemt en jij je eigen behoeften en talenten verwaarloosd, kan het een negatieve invloed hebben op jouw eigen welzijn en persoonlijke groei. Het is belangrijk dat je leert om een evenwicht te vinden tussen het geven aan anderen en het geven aan jezelf. Dit betekent niet dat je egoïstisch moet worden, maar wel dat jij je eigen behoeften serieus neemt en ruimte creëert voor jouw eigen talenten en ambities.

 

6 tips om te leven als een man

Hier kunnen vrouwen dus iets leren van mannen. Mannen hebben over het algemeen meer geleerd om hun eigen behoeften en doelen centraal te stellen. Ze zijn vaak beter in staat om hun tijd en energie te verdelen tussen werk, gezin en persoonlijke interesses. Ze zijn vaak zelfverzekerder in het nastreven van hun ambities en het stellen van grenzen.

 

Om een gezonde balans te vinden tussen zelfopoffering en zelfzorg, kun je een aantal stappen nemen:

 

1.       Word je bewust van je eigen behoeften en grenzen. Wat wil jij zelf? Wat heb jij nodig?

2.       Neem je eigen behoeften en grenzen serieus. Als jij jezelf al niet serieus neemt doet een ander dat zeker niet.

3.       Stap uit de slachtofferrol en stop met klagen over de taakverdeling. Ga er vanuit dat jij en je man gelijkwaardig zijn en ga op zoek naar een win-win situatie. Spreek je behoeften en grenzen uit en wees proactief in het realiseren hiervan. Wil je bijvoorbeeld niet langer alle verjaardagscadeaus regelen? Spreek het uit en maak samen met je man een goede taakverdeling. Bijvoorbeeld: jij maakt het lijstje en hij koopt de cadeaus. Of jij haalt de cadeautjes voor jouw familie en hij voor zijn familie.

4.      Stap uit de reddersrol. Hoe harder jij alles naar je toetrekt, des te harder laat je man het liggen.

5.       Zeg 'nee' wanneer dat nodig is.

6.      Maak allebei een lijst met de zaken die jij regelt voor thuis en de uren die je werkt. Leg beide lijsten naast elkaar (pas op kan schokkend zijn!) en bespreek samen of dit de verdeling is die jullie willen of dat het tijd is voor een herverdeling.

 

Het beste van jezelf

Het betekent niet dat jij je eigen identiteit moet verliezen of moet proberen te veranderen in een man. Het gaat erom dat jij je eigen talenten en passies omarmt en jezelf niet wegcijfert ten koste van alles. Vrouwen hebben unieke kwaliteiten, perspectieven en vaardigheden die meer dan waardevol zijn voor de maatschappij. Het is belangrijk om deze talenten te koesteren en er trots op te zijn zonder dat het ten koste gaat van jezelf. Dus geef je man de kans om een superpapa te zijn en maak hem medemanager van jullie gezin zodat jij tijd hebt voor de bootcamp, salsales, sauna of beautysalon. Heb je gelijk een vrolijk verhaal bij het koffiezetapparaat op je werk!

 

Herken jij jezelf in deze blog en heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met mij op via info@bruismamacoach.nl.

 

Herken jij iemand anders in deze blog? Deel ‘m gerust!